Heb je een vergunning nodig voor een dakkapel

Je woont net in je nieuwe woning. Je woont daar erg mooi, maar het is nog niet perfect. De benedenverdieping is prima, vervolgens ga je de trap op en kom je bij de slaapkamers, daar moet hier en daar nog een lakje verf overheen, maar dat is verder rest wel prima. Als laatste kom je uit bij je zolder. Het is daar erg stoffig en donker. Je wilt graag er gebruik van maken als kantoortje zodat je daar aan het werk kan gaan. Een van de ideeën is om een dakkapel te plaatsen. Maar de grote vraag daarvoor is natuurlijk: Heb je een vergunning nodig voor een dakkapel?

Voordeel van een dakkapel

Een dakkapel is erg mooi en nuttig. Het zorgt ervoor dat je zolder niet meer zo donker wordt. Als je huis een beetje voordelig staat kan je zo bijna de hele ochtend en middag je kamer met zonlicht verlichten en heb je geen last van je spaarlamp waarbij eerst een uur duurt voordat er een beetje licht uitkomt. Bij sommige staat de zon er zo ervoor dat je op je zolder planten kan laten groeien. Hiermee bedoel natuurlijk geen cannabis, maar leuke kamerplanten die je later ergens anders in je huis laat staan.

Ook aan de buitenkant is zo’n dakkapel een mooi gezicht. Het zorgt ervoor dat het huis waarin je woont niet gewoon een vierkante doos is. het geeft een prettig gezicht en geeft sfeer aan de rest van het huis.

Wanneer een vergunning?

Voor de meeste gevallen van een dakkapel heb je geen vergunning nodig en mag je zonder toestemming er eentje uit de grond stampen. Aan deze vergunningsvrije dakkapellen hoef je alleen aan de eisen voldoen die ervoor staan beschreven. Mocht je toch een dakkapel willen plaatsen moet je naar de gemeente toe. Van te voren kan je niet landelijke oordelen of je er voor een vergunning krijgt. Dit is afhankelijk in welke gemeente je woont.